Wykonanie
Lody tiramisu to mrożona wersja włoskiego deseru. Bazą do
lodów są miękkie, puszyste
biszkopty, nasączone mocną
kawą z
alkoholem, posmarowane kremem na żółtkach i oblane polewą z
gorzkiej czekolady. Możecie je podać na przykład na spotkaniu na świeżym powietrzu w upalne dni. Innym wariantem tego deseru będzie klasyczne ciasto, kiedy
biszkopt upieczecie w dużej tortownicy, posmarujecie kremem i polejecie
czekoladą tworząc tort.

Składniki na 9
biszkoptów:3 duże
jajka70 g
cukru pudru80 g
mąki3 łyżki
olejuBiałka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać
cukier puder, cały czas miksując masę na wolnych obrotach. Dodać
żółtko i
olej wymieszać, stopniowo dodawać
mąkę, cały czas mieszając łyżką.Masę przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciskać owalne
biszkopty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, wystudzić.Składniki na poncz:2 łyżki
kawy rozpuszczalnej1/3 szklanki wrzącej
wody2 łyżki
amarettoKawę rozpuścić we wrzącej wodzie, wystudzić, dodać
amaretto i wymieszać.Składniki na krem:200 g
śmietanki kremówki300 g
serka mascarpone2
żółtka4 łyżki
cukru pudruŚmietankę ubić na sztywno, dodać
serek cukier puder i
żółtka, miksować na wolnych obrotach, aż do uzyskania gęstej masy.
Biszkopty kolejno nasączać ponczem i smarować kremem, do każdego
loda w części kremu wbić patyczek. Wstawić do zamrażarnika na minimum 2 godziny.Składniki na
polewę czekoladową:200 g
gorzkiej czekolady2 łyżki
olejuCzekoladę i
olej rozpuścić w kąpieli
wodnej, od czasu do czasu mieszając.Kolejno każdy deser zanurzać w
polewie czekoladowej, odkładać na papier do pieczenia i znów mrozić przez około godzinę. Smacznego!