Wykonanie
Składniki:30 dag
makaronu duże muszle50 dag tłustego
twarogumała
cukiniaświeża
cebula dymka ze
szczypiorkiempuszka
pomidorów w zalewie bez skórki2 łyżki
masłaoliwa z oliwekpół łyżeczki utłuczonego
kminkuzieleninasólpół łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzuPrzygotowanie: (50 minut)
Makaron wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj al dente ( wg czasu gotowania na opakowaniu).
Cukinię dokładnie umyj, osusz, pokrój na nieduże kawałki.Oczyść
dymkę, opłucz, posiekaj razem ze
szczypiorkiem.Na patelni na małym ogniu rozgrzej
masło, pilnuj, aby się nie zarumieniło, dodaj posiekaną
cebulkę i
cukinię, lekko przesmaż, przestudź.Połącz z
twarogiem, przypraw
solą,
pieprzem i
kminkiem, dokładnie wymieszaj, napełnij muszle farszem.Duże naczynie żaroodporne wysmaruj
oliwą, wylej
pomidory z zalewą, ułóż muszle z farszem,
skrop oliwą.Naczynie przykryj folią aluminiową, wstaw do rozgrzanego piekarnika, zapiekaj 20 minut w temp 190'C, posyp
zieleniną.Smacznego!