Wykonanie
Dlaczego najlepszy? Po pierwsze, bo "po białostocku" (a Białystok wspaniałym miejscem jest). Po drugie: bo inny, niż wszystkie barszcze, które
jadłam do tej
pory. Co nie znaczy, że w Białymstoku jemy
goździki z
burakami i zapijamy je
winem. Nie mniej takiego połączenia warto czasem spróbować. Ot, chociażby pod postacią zupy.Składniki:- 3 średniej wielkości
buraki- 3
jabłka- 1,5 litra
wywaru z warzyw- łyżka
masła- 2
listki laurowe- 6
goździków- kieliszek
czerwonego wina- filiżanka
śmietany- łyżka
cukru-
sól do smakuPrzygotowanie:Umyte i obrane
ziemniaki i
jabłka ścieramy na tarce. Podduszamy na
maśle przez kilka minut. Zalewamy
wywarem, dodajemy
przyprawy (
goździki,
listek laurowy,
sól i
cukier) i gotujemy aż
buraki będą miękki, co może zając około 2 godzin.Pod koniec gotowania dodajemy
wino i
śmietanę. Podajemy z
ziemniakami posypanymi
koperkiem.