Wykonanie
Mój tata nie znosi
śledzi (ani w
sosie musztardowym, ani żadnych innych). Nie może się do nich zbliżyć nawet na metr. Gdy był mały, miał przykrą "przygodę" ze
śledziami i mimo, że od tego czasu minęło sześćdziesiąt parę lat, nie może na nie patrzeć do tej
pory. W związku z tym, ja jem je za dwoje, dosłownie pod każdą postacią. Jednym z moich ulubionych rodzajów
śledzi są te, z
sosem musztardowym na zimno.- 8
filetów śledziowych w
oleju (
Matjas)- 2 łyżki
majonezu- 3 łyżki kwaśnej
śmietany- 5 łyżek
musztardy sarepskiej-
pieprz biały- 2 łyżki
octu winnego-
mleko-
czerwona cebulaFilety odsączamy i moczymy w
mleku (lub wodzie) przez kilka godzin. Następnie wyjmujemy, osuszamy i kroimy na około 3 - centymetrowe kawałki.
Majonez,
śmietanę,
musztardę łączymy w misce, dodajemy
ocet winny i
biały pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Pokrywamy nim pokrojone
śledzie. Wierzch posypujemy pokrojoną w kostkę
cebulą.Smacznego!