ßßß
spód:- 180 g. ciasteczek maślanych- 90 g. roztopionego masła- 5 łyżek masła orzechowegomasa serowa:- 800 g. sera twarogowego półtłustego- 250 gramów serka mascarpone- 1,5 szklanki cukru pudru- łyżeczka esencji waniliowej- 3 łyżki agaru lub 2,5 łyżki żelatynypolewa karmelowa- szklanka brązowego cukru- 80 g. masła- szczypta soli- 3 łyżki śmietany 12%- 3 batony SnickersCiasteczka dokładnie kruszymy. Dodajemy roztopione w garnuszku masło. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy masło orzechowe i znowu mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Tak przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Wstawiamy do lodówki.Twaróg trzykrotnie mielimy.Agar (lub żelatynę) wsypujemy do blaszanego kubeczka i zalewamy 3 łyżkami zimnej wody. Odstawiamy na 15 minut. Następnie kubeczek stawiamy na niewielkim płomieniu i podgrzewamy, często mieszając do całkowitego rozpuszczenia agaru (lub żelatyny). Nie dopuszczamy do zagotowania.Serek mascarpone ubijamy mikserem z cukrem pudrem, aż podwoi swoją objętość i zrobi się puszysty. Dodajemy porcjami zmielony twaróg, nie przerywając miksowania. Na sam koniec dodajemy esencję waniliową oraz rozpuszczony agar (żelatynę). Całość dokładnie mieszamy.Masę serową przekładamy na ciasteczkowy spód i wygładzamy łyżką. Wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin.Jeśli sernik stężał, przygotowujemy polewę. Na suchą patelnię wsypujemy cukier.Stawiamy na niewielkim ogniu. Mieszamy łyżką, ułatwiając jego rozpuszczenie. Gdy karmel nabierze pożądanej, jasnobrązowej barwy, dodajemy masło. Cały czas energicznie mieszamy.Po rozpuszczeniu masła patelnię zestawiamy z ognia. Dodajemy szczyptę soli i śmietanę. Całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Polewę karmelową ostawiamy na około 10 minut.Gdy polewa ostygnie, wyjmujemy sernik z lodówki i pokrywamy nią jego wierzch. Układamy na nim pokrojone batoniki Snickers.Sernik ponownie wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny, do czasu aż polewa stężeje.Smacznego!