Wykonanie

Rurki z kremem - klasyka klasyki. Przypominają mi dzieciństwo i małą cukiernię, gdzie można było kupić pyszne rurki z kremem, prawdziwe
beżowe bezami i
makowe biszkopciki przekładane
marmoladą.Rurki sa prostsze w przygotowaniu, niż mogłoby się wydawać. Najlepsze są zaraz po napełnieniu kremem, później ciasto lekko miękkie (ale nie jest ciapowate).Składniki na około 50 sztuk (w zależności od wielkości foremek):Na ciasto:-400g
mąki pszennej-200g zimnego
masła-200g
śmietany 12%-1/4 łyżeczki
soliDo obtoczenia:-2 łyżki
brązowego cukru-1 łyżeczka
cynamonuNa krem:-450ml
śmietany 30 lub 36%-250g
serka mascarpone-3 czubate łyżki
cukru pudruMasło siekamy, dodajemy pozostałe składniki i krótko zagniatamy gładkie ciasto (można to zrobić za pomocą malaksera). Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przynajmniej 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3-4 kawałki i jeden z nich rozwałkowujemy na cienki placek - ok. 1mm (pozostałe ciasto przechowujemy w lodówce). Placek kroimy na paski o szerokości 1-1,5 cm. Foremki na rurki smarujemy tłuszczem (ja smaruję tylko przed pierwszą porcją ciasta) i owijamy
ciastem "na zakładkę". Z jednej strony obtaczamy w cukrze wymieszanym z
cynamonem i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15-17 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu zdejmujemy z foremek i studzimy. Podobnie postępujemy z resztą ciasta.Przygotowujemy krem.
Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania, łyżka po łyżce, dodajemy
cukier puder oraz
serek mascarpone. Masę przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i napełniamy nią wystudzone rurki.

Smacznego!