ßßß
Sałatka z batatami - składniki:- 2 średniej wielkości bataty- 3 garści umytej rukoli- ok. 120 g. koziego sera- jeden granat- listki melisy- 2 pomidory- olej lniany (polecam ten)- olej rzepakowy- sól i pieprzSałatka z batatami - przygotowanie:Bataty obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Do miseczki wlewamy 3 łyżeczki oleju rzepakowego i mieszamy z odrobiną pieprzu i soli - obtaczamy w nim nasze bataty.Następnie rozkładamy je na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy, co jakiś czas przewracając, do momentu, aż bataty będą miękki - ale nierozpadające się.Na duży, płaski talerz (lub do salaterki) wykładamy sałatę. Następnie przestudzone bataty, pokrojone w ósemki pomidory, podarte listki melisy, pokrojony ser i wydrążone pestki granatu. Całość polewamy 3-4 łyżkami oleju lnianego. Wszystko możemy doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzem.Smacznego!