ßßß Cookit - przepis na Meksykańskie ogórki w słoiku

Meksykańskie ogórki w słoiku

nazwa

Wykonanie

Kolejna porcja przetworów na zimę - moje ulubione ogórki meksykańskie w zalewie o obłędnym zapachu i smaku.
- 4 kg. ogórków
- 8 łyżek soli
- 2 łyżki chili
- 1/2 szklanki oleju
- główka czosnku
- 1/5 szklanki octu spirytusowego
- 1/2 kg. cukru
- 6 liści laurowych
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 łyżki gorczycy
- łyżka słodkiej mielonej papryki
Zaczynamy od porządnego wyszorowania ogórków. Następnie kroimy je na plastry 2 cm. grubości. Oprószamy je solą i odstawiamy na 12 godzin, od czasu do czasu mieszając.
Po upływie wyznaczonego czasu gotujemy olej i gorącym polewamy ogórki. Dodajemy zmiażdżony czosnek, chilli, paprykę, liście laurowe, gorczycę i ziele angielskie i dokładnie mieszamy. Ocet gotujemy z cukrem mieszając, aż cukier się rozpuści. Taką zalewę wlewamy do ogórków i odstawiamy wszystko na kolejne 12 godzin.
Po tym czasie przekładamy ogórki z zalewą do słoików.
Gotowe!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/07/meksykanskie-ogorki-w-soiku.html