Wykonanie

Ostatnio miałam wielką ochotę na pierogi. Tylko nie chciało mi się ich robić. Cóż lepiej pasuje w takiej sytuacji, jeśli nie pierogi leniwe? Fakt, pierogi leniwe trochę kojarzą mi się z jedzeniem ze szkolnej stołówki, ale w przeciwieństwie do wielu innych dań, na szczęście nie negatywnie. Tylko się zastanawiam, komu przyszło do głowy, aby tę potrawę nazywać pierogami, kiedy nie ma z nimi nic wspólnego? Że leniwe, to rozumiem - dość proste i szybkie w przygotowaniu, do tego w trakcie gotowania leżą tak sobie na wodzie, pływają po jej wierzchu, jakby to były wczasy all inclusive i tylko
drinka z palemką im brakuje. Mimo wszystko już prędzej nazwałabym je serowymi kopytkami, niż pierogami...Klasyczne pierogi leniwe - składniki (4 osoby):- 700 g.
ziemniaków- 300 g. półtłustego
twarogu- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej-
jajko- 3 łyżki
mąki pszennej-
sól i
pieprz+ ewentualnie
mąka do podsypywaniado podania-
śmietana 18%-
cukier-
cynamonZiemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i studzimy.Chłodne
ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do
mięsa. Mielimy również
ser.Zmielone
ziemniaki i
ser łączymy w jednej misce. Dodajemy
jajko,
mąki i dokładnie mieszamy.Masę
serowo-ziemniaczaną doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Dzielimy ją na kilka części. Każdą część formujemy na stolnicy (posypanej
mąką) w wałek o średnicy około 2 centymetrów i delikatnie spłaszczamy. Nożem odcinamy ukośne kawałki.Pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej
wody i gotujemy przez około 2 minuty, od momentu ich wypłynięcia na wierzch.Odcedzamy w
wody i podajemy gorące ze
śmietaną, posypane
cukrem i
cynamonem.Smacznego!