Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Pyszny domowy
smalecPyszne mufinki z
cynamonem »Pierniki adwentoweSKŁADNIKI:1 kg
mąki, 35 dkg
cukru, 25 dkg
miodu , 15 dkg tłuszczu (10 dkg
margaryny, 5 dkg
smalcu), 4 całe
jajka, 1,5 dkg
amoniaku, 0,5 dkg
sody oczyszczonej, 1/4 szklanki
śmietany, 1 dkg
cynamonu i zmielonych
goździków.WYKONANIE:1-Tłuszcz, 25 dkg
cukru,
miód,
cynamon i
goździki włożyć do dużego garnka i podgrzewać.2-10 dkg
cukru upalić na karmel i wylać do masy.3-Wszystko zagotować. Następnie odstawić do przestygnięcia.4-
Jajka ubić ze
śmietaną i powoli wlewać do przestudzonej masy, cały czas mieszając, żeby się nie zwarzyło.5- Dodać
sodę i
amoniak rozpuszczony w gorącym
mleku. Mieszać bardzo energicznie, żeby nie wykipiało.6-Do miski wsypać
mąkę. Na
mąkę wylać masę i wyrabiać, ciasto rozwałkować i wykrawać pierniczki, układać na blaszce i piec w temp. 200 ºC.7-Przestudzone
ciasteczka można polukrować.ja udekorowałam
czekoladą kolorowa posypka i pisakami kolorowymi spożywczymi
sobota, 10 grudnia 2011, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter