ßßß Cookit - przepis na Normandzki chleb z jablkami J. Hamelmana

Normandzki chleb z jablkami J. Hamelmana

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Bagietki mini z ziarnami ...
Jabłecznik z cynamonem na ... »
Nie mogłam się oprzeć i wzięłam udział w pieczeniu z cyklu " Wypiekanie na śniadanie " . Przepis pochodzi z FB
Składniki na 2 bochenki o wadze 0 , 68 kg
maka chlebowa - 650 g Młyn kopytowa
maka pszenna razowa - 90 g
woda - 210 g
cydr jabłkowy - 310 g
sol - 20g
drożdże-100g -świeże,5g -instant ( dałam 20 gram uważam że starczy w zupełności )
levain - 260 g oprócz 2 łyżek
jablka pokrojone w plasterki lub kostkę - 140 g
Lavain - maka chlebowa-160g
woda - 100 g
dojrzały zakwas sztywny-30g (2 łyżki i 1 łyżeczka)
WYKONANIE:
Przygotowanie Levain.
Zaczyn przygotować 12 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta i zostawić przykryty folia spożywcza,najlepiej na noc
mieszanie.Włożyć do misy robota wszystkie składniki oprócz suszonych jabłek.
Mieszać najpierw 3 minuty na I prędkości,w razie konieczności korygując nawodnienie,do otrzymania ciasta o średniej konsystencji.
Następnie mieszać na II prędkości przez 3 minuty,aby rozwinąć siatkę glutenową.
Dodać suszone jablka i mieszać na I prędkości tylko tyle,aby składniki były równomiernie rozmieszczone
fermentacja powinna trwać 1-2 godziny.
Długość fermentacji zależna jest od temperatury.Jeśli ma trwać 2 godziny,złożyć ciasto po godzinie.
Jeśli ciasto będzie fermentować godzinę,składanie nie jest potrzebne
dzielenie i formowanie.
Ciasto podzielić na 2 porcje o wadze 0 , 680 kg i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie.
Ułożyć w koszyczkach wysypanych maka,przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
piec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230°C przez 15 minut ,następnie w temperaturze 225°C przez 25 minut,aby zapobiec nadmiernemu ściemnieniu cukru w jabłkach i cydrze
studzić na kratce.
sobota, 27 września 2014, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2014/09/Normandzki-chleb-z-jablkami-J-Hamelmana.html