Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Bagietki mini z ziarnami ...Jabłecznik z
cynamonem na ... »Nie mogłam się oprzeć i wzięłam udział w pieczeniu z cyklu " Wypiekanie na śniadanie " . Przepis pochodzi z FBSkładniki na 2 bochenki o wadze 0 , 68 kg
maka chlebowa - 650 g Młyn kopytowa
maka pszenna razowa - 90 g
woda - 210 gcydr
jabłkowy - 310 gsol - 20g
drożdże-100g -świeże,5g -instant ( dałam 20 gram uważam że starczy w zupełności )levain - 260 g oprócz 2 łyżek
jablka pokrojone w plasterki lub kostkę - 140 gLavain -
maka chlebowa-160g
woda - 100 gdojrzały zakwas sztywny-30g (2 łyżki i 1 łyżeczka)WYKONANIE:Przygotowanie Levain.Zaczyn przygotować 12 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta i zostawić przykryty folia spożywcza,najlepiej na nocmieszanie.Włożyć do misy robota wszystkie składniki oprócz
suszonych jabłek.Mieszać najpierw 3 minuty na I prędkości,w razie konieczności korygując nawodnienie,do otrzymania ciasta o średniej konsystencji.Następnie mieszać na II prędkości przez 3 minuty,aby rozwinąć siatkę glutenową.Dodać
suszone jablka i mieszać na I prędkości tylko tyle,aby składniki były równomiernie rozmieszczonefermentacja powinna trwać 1-2 godziny.Długość fermentacji zależna jest od temperatury.Jeśli ma trwać 2 godziny,złożyć ciasto po godzinie.Jeśli ciasto będzie fermentować godzinę,składanie nie jest potrzebnedzielenie i formowanie.Ciasto podzielić na 2 porcje o wadze 0 , 680 kg i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie.Ułożyć w koszyczkach wysypanych
maka,przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętościpiec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230°C przez 15 minut ,następnie w temperaturze 225°C przez 25 minut,aby zapobiec nadmiernemu ściemnieniu
cukru w jabłkach i cydrzestudzić na kratce.




sobota, 27 września 2014, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter