ßßß Cookit - przepis na Rwane drożdżówki z truskawkami

Rwane drożdżówki z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Babka łaciata
Bułeczki ze szpinakiem , ... »
Sezon na truskawki otwarty coraz więcej będzie smakołyków z tym owocem :) Lubie truskawki jak każdy z nas .
1kg mąki tortowej typ 450
Żółtka 6 szt.
Cukier 200 gram
drożdże 80 gram
2 dodatkowe jaja do posmarowania wierzchu drożdżówek
300 g rozpuszczonego masła
200 ml ciepłego mleka
szczypta soli
truskawki 30 szt.
Kruszonka:
mąka tortowa 200 gram typ 450
Margaryna 100 gram
Cukier 120 gram
Wykonanie ciasta na drożdżówki:
Do misy wsypujemy mąkę.
Dodajemy żółtka i masło rozpuszczone oraz letnie mleko.
Dodajemy rozczyn i włączamy robota miesza nam na najmniejszych obrotach do związania ciasta .
Zostawiamy ciasto na 1 . 1/2 godziny w dużej misce , niech sobie rożnie. Ciasto dzielimy na 30 porcji.
W każdą porcje ciasta wkładamy truskawkę.
Zawijamy , kładziemy ceratkę do wyrośnięcia zaginięciem w dół.. Zostawiamy znowu na 20 minut.
Teraz przekładamy na blaszkę.
Smarujemy bułeczki jajem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy koło 25 minut w 170 stopniach.
Rozczyn:
Do małej miseczki wlewamy letnie mleko 100 ml.
Dodajemy 50 gram cukru. Dodajemy drożdże i mieszamy do rozpuszczenia.
Teraz dodajemy 4 łyżki mąki, mieszamy do rozpuszczenia – zwarcia całości.
Zostawiamy pod ściereczką ma sobie teraz pracować z 20 minut. Kruszonka:
Wsypujemy mąkę na stół ( ja wsypałam na ceratkę bo najlepiej się wyrabia) Dodałam posiekaną margarynę i cukier. Zagniotłam szybko i pokruszyłam w palcach , kruszonka akurat . Posypałam bułeczki i do pieca wstawiałam .
Musze się wam pochwalić . Dostałam fajną formę do pieczenia od przyjemnegotowanie.
Przetestowałam ją . Upiekłam w niej drożdżówki i muszę przyznać , że wyrosły pięknie ,upiekły się i są pyszne .
Jest to sklep internetowy który ma dobrej jakości asortyment .
FORMA DO PIECZENIA
" Posiada specjalną powłokę o doskonałych właściwościach antyadhezyjnych, dzięki czemu nie przywierają do niej ciasta czy potrawy. Powłoka ponadto odporna jest na bardzo wysokie temperatury, wytrzymała na ścieranie i co bardzo ważne chroni formę przed korozją. Kolejnym atutem jest łatwość mycia po użyciu."
Jest dużą taka jaką chciałam mieć , teraz będę w niej piekła nie tylko ciasta ale też suszyła grzyby czy piekła mięso.
Zapraszam na zakupy każdy znajdzie coś dla siebie ciekawego
piątek, 30 maja 2014, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2014/05/Rwane-drozdzowki-z-truskawkami.html