Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Babka łaciataBułeczki ze
szpinakiem , ... »Sezon na
truskawki otwarty coraz więcej będzie smakołyków z tym
owocem :) Lubie
truskawki jak każdy z nas .1kg
mąki tortowej typ 450
Żółtka 6 szt.
Cukier 200 gram
drożdże 80 gram2 dodatkowe
jaja do posmarowania wierzchu drożdżówek300 g rozpuszczonego
masła200 ml ciepłego
mlekaszczypta
solitruskawki 30 szt.Kruszonka:
mąka tortowa 200 gram typ 450
Margaryna 100 gram
Cukier 120 gramWykonanie ciasta na drożdżówki:Do misy wsypujemy
mąkę.Dodajemy
żółtka i
masło rozpuszczone oraz letnie
mleko.Dodajemy rozczyn i włączamy robota
miesza nam na najmniejszych obrotach do związania ciasta .Zostawiamy ciasto na 1 . 1/2 godziny w dużej misce , niech sobie rożnie. Ciasto dzielimy na 30 porcji.W każdą porcje ciasta wkładamy
truskawkę.Zawijamy , kładziemy ceratkę do wyrośnięcia zaginięciem w dół.. Zostawiamy znowu na 20 minut.Teraz przekładamy na blaszkę.Smarujemy bułeczki
jajem i posypujemy kruszonką.Pieczemy koło 25 minut w 170 stopniach.Rozczyn:Do małej miseczki wlewamy letnie
mleko 100 ml.Dodajemy 50 gram
cukru. Dodajemy
drożdże i mieszamy do rozpuszczenia.Teraz dodajemy 4 łyżki
mąki, mieszamy do rozpuszczenia – zwarcia całości.Zostawiamy pod ściereczką ma sobie teraz pracować z 20 minut. Kruszonka:Wsypujemy
mąkę na stół ( ja wsypałam na ceratkę bo najlepiej się wyrabia) Dodałam posiekaną
margarynę i
cukier. Zagniotłam szybko i pokruszyłam w palcach , kruszonka akurat . Posypałam bułeczki i do pieca wstawiałam .





Musze się wam pochwalić . Dostałam fajną formę do pieczenia od przyjemnegotowanie.Przetestowałam ją . Upiekłam w niej drożdżówki i muszę przyznać , że wyrosły pięknie ,upiekły się i są pyszne .Jest to sklep internetowy który ma dobrej jakości asortyment .FORMA DO PIECZENIA" Posiada specjalną powłokę o doskonałych właściwościach antyadhezyjnych, dzięki
czemu nie przywierają do niej ciasta czy potrawy. Powłoka ponadto odporna jest na bardzo wysokie temperatury, wytrzymała na ścieranie i co bardzo ważne chroni formę przed korozją. Kolejnym atutem jest łatwość mycia po użyciu."Jest dużą taka jaką chciałam
mieć , teraz
będę w niej piekła nie tylko ciasta ale też suszyła
grzyby czy piekła
mięso.Zapraszam na zakupy każdy znajdzie coś dla siebie ciekawegopiątek, 30 maja 2014, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter