Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Klops z
pieczarkąDrożdżówki z prażonym ... »Moja nowość kulinarna , wymyślona na poczekaniu . Pyszna i dobrze doprawiona .
mięso wieprzowe 500 g (
łopatka)
kasza niepalona 100 g Fresanokomosa ryżowa czerwona 50 g Fresano
ser Koryciński z
suszonym borowikiem 300 g
keczup 4 łyżkiDodatkowo:
ser żółty 100 g
makaron do lasagneSkładnik na
sos beszamelowy :2 łyżki
margaryny2 łyżki
mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol2 szklanki
mlekasól prowansalska do smaku
biały pieprz mielonyWykonanie farszu do lazanii :
Mięso mielone wkładamy do patelni , podlewając lekko
oliwa z oliwek i smażymy .W trakcie smażenie dodajemy
ser z
borowikiem i razem dusimy.Podlewamy
wodą i dusimy, aż
ser się rozpuści a
mięso bedzie miękkie.Dodajemy 4 łyżki
keczupu nadal mieszając.Zostawiamy pod przykryciem niech podusi się jeszcze chwilkę.
Makaron gotujemy koło 7-8 minut i przekładamy do naczynia żaroodpornego .
Kasze i komosę gotujemy koło 15 minut , odcedzamy i przekładamy do
mięsa mielonego z sosem .Zostawiamy pod przykryciem
kasza i komosa wchłoną sos.Farsz przekładamy do naczynia żaroodpornego na
makaron ,i tak po kolei
makaron , farsz i zalewamy
sosem beszamelowym.Posypujemy
startym serem .Pieczemy w 200 stopniach koło 35-40 minut :)Wykonanie
sosu beszamelowego :Do garnuszka dodałam 2 łyżki
margaryny , rozpuściłam.Do rozpuszczonej
margaryny dodałam partiami 2 łyżki
mąki , mieszałam do połączenia składników.Dodałam 2 szklanki
mleka , wlewałam pomału i cały czas mieszałam.Pogotujemy chwile , cały czas mieszając , aż zacznie gęstnieć sos.Polewamy od razu przygotowanym sosem ( im dłużej stoi tym szybciej gęstnieje i mogą porobić się kluchy ).


Komosa ryżowa (quinoa) czerwona wpadła mi w ręce .Jakiś czas temu Fresano mi podarowało :) Komosa ryżowa jest źródłem m.in
białka, wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. U nas właściwie jest nieznana . Komosa ryżowa dobrze sprawdzi się na diecie odchudzającej . Ma niski indeks glikemiczny i wysoką zawartość błonnika, co sprzyja zarówno osobom na diecie odchudzającej jak i diabetykom. Quinoa nie zawiera glutenu, dlatego osoby z nadwrażliwością na ten składnik mogą włączyć ją do swojego jadłospisu. Jest to szczególnie ważne, jeśli występują też inne alergie pokarmowe – quinoa jest wtedy świetnym składnikiem zrównoważonej diety, a także doskonałym urozmaiceniem w codziennym gotowaniu.

czwartek, 14 maja 2015, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter