ßßß Cookit - przepis na Lazania z kaszą oraz komosą ryżową

Lazania z kaszą oraz komosą ryżową

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Klops z pieczarką
Drożdżówki z prażonym ... »
Moja nowość kulinarna , wymyślona na poczekaniu . Pyszna i dobrze doprawiona .
mięso wieprzowe 500 g ( łopatka)
kasza niepalona 100 g Fresano
komosa ryżowa czerwona 50 g Fresano
ser Koryciński z suszonym borowikiem 300 g
keczup 4 łyżki
Dodatkowo:
ser żółty 100 g
makaron do lasagne
Składnik na sos beszamelowy :
2 łyżki margaryny
2 łyżki mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol
2 szklanki mleka
sól prowansalska do smaku
biały pieprz mielony
Wykonanie farszu do lazanii :
Mięso mielone wkładamy do patelni , podlewając lekko oliwa z oliwek i smażymy .
W trakcie smażenie dodajemy ser z borowikiem i razem dusimy.
Podlewamy wodą i dusimy, aż ser się rozpuści a mięso bedzie miękkie.
Dodajemy 4 łyżki keczupu nadal mieszając.
Zostawiamy pod przykryciem niech podusi się jeszcze chwilkę.
Makaron gotujemy koło 7-8 minut i przekładamy do naczynia żaroodpornego .
Kasze i komosę gotujemy koło 15 minut , odcedzamy i przekładamy do mięsa mielonego z sosem .
Zostawiamy pod przykryciem kasza i komosa wchłoną sos.
Farsz przekładamy do naczynia żaroodpornego na makaron ,i tak po kolei makaron , farsz i zalewamy sosem beszamelowym.
Posypujemy startym serem .
Pieczemy w 200 stopniach koło 35-40 minut :)
Wykonanie sosu beszamelowego :
Do garnuszka dodałam 2 łyżki margaryny , rozpuściłam.
Do rozpuszczonej margaryny dodałam partiami 2 łyżki mąki , mieszałam do połączenia składników.
Dodałam 2 szklanki mleka , wlewałam pomału i cały czas mieszałam.
Pogotujemy chwile , cały czas mieszając , aż zacznie gęstnieć sos.
Polewamy od razu przygotowanym sosem ( im dłużej stoi tym szybciej gęstnieje i mogą porobić się kluchy ).
Komosa ryżowa (quinoa) czerwona wpadła mi w ręce .Jakiś czas temu Fresano mi podarowało :) Komosa ryżowa jest źródłem m.in białka, wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. U nas właściwie jest nieznana . Komosa ryżowa dobrze sprawdzi się na diecie odchudzającej . Ma niski indeks glikemiczny i wysoką zawartość błonnika, co sprzyja zarówno osobom na diecie odchudzającej jak i diabetykom. Quinoa nie zawiera glutenu, dlatego osoby z nadwrażliwością na ten składnik mogą włączyć ją do swojego jadłospisu. Jest to szczególnie ważne, jeśli występują też inne alergie pokarmowe – quinoa jest wtedy świetnym składnikiem zrównoważonej diety, a także doskonałym urozmaiceniem w codziennym gotowaniu.
czwartek, 14 maja 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/05/Lazania-z-kasza-oraz-komosa-ryzowa.html