Wykonanie
Ta zupa "chodziła za mną" od dłuższego czasu. Jakoś nie mogłam się przekonać do jej zrobienia, ponieważ doznałam wielkiego urazu po spróbowaniu pseudo cebulowej zupy francuskiej jednej ze znanych
polskich firm. Zupa oczywiście była instant, a jej smak dalece odbiegał od tego, który urzekł mnie dzisiaj.
Cebula w tym wydaniu wcale nie smakuje jak
cebula znana w klasycznej wersji na surowo. Jest aromatyczna i lekko słodkawa. Jeśli nie podajecie zupy dzieciom możecie do
cebuli dodać 1/2 szklanki białego
wytrawnego wina. Warto spróbować!

Składniki:1 kg
cebuli2 l
wywaru drobiowo-wołowego2 łyżki
masła1 ząbek
czosnku1 łyżka
tymianku1 łyżeczka
majerankuświeżo zmielony
czarny pieprz2
listki laurowe3
ziela angielskie1/2 łyżeczki
cukru1/2
bagietki (lub kawałek
bułki paryskiej)2 łyżki
żółtego sera goudaświeże listki
majerankusól
Cebulę kroimy w piórka i podduszamy do zarumienienia na
maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, solimy i słodzimy.
Wywar zagotowujemy wrzucamy podsmażoną
cebulę i gotujemy około 20 minut. Doprawiamy
przyprawami i miksujemy na kremową konsystencję. Jeszcze na chwilę wstawiamy na gaz i podgrzewamy mieszając.
Bagietkę kroimy na kromki posypujemy
serem i zapiekamy przez chwilę w nagrzanym piekarniku do stopienia się
sera. Zupę podajemy gorącą z grzankami serowymi z listkami świeżego
majeranku. Smacznego!