Wykonanie
Dziś zapraszam Was na pyszne, półkruche, ekspresowe ciasto według przepisu mojej mamy. Sezon na
śliwki w pełni, więc i okazji do wypieków całe mnóstwo. Smak tego ciasta przywodzi na myśl błogie chwile dzieciństwa. Zapach ciasta z
owocami zawsze kojarzy mi się z sobotnimi jesiennymi popołudniami. Przepis może nie jest odkrywczy, ale często istota smaku tkwi w prostocie składników...

Składniki:1/2 kg
mąki1 szklanka (niepełna - 250 ml)
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru wanilinowego2
jajka150 g
masłaok. 1 łyżka
śmietany 18%cynamon1/2 łyżeczki
olejku rumowegośliwki (lub inne twarde
owoce -
jabłka,
gruszki itp.)



Na stolnicę przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i wymieszać z częścią
cukru.
Masło dodać do
mąki i posiekać nożem.
Jajka, resztę
cukru,
cukier wanilinowy i olejek roztrzepać. Roztrzepane
jajka dodać do
mąki z posiekanym
masłem. Zagnieść ciasto. Stopniowo dodawać
śmietanę. Ciasto wyrobić i ułożyć w kulę. Przeciąć na pół. Połowę ciasta rozwałkować. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
bułka tartą. Nakłuć kilkukrotnie widelcem. Pozostałą część ciasta podzielić na połowę. Jedną porcją wyłożyć boki tortownicy. Oczyszczone połówki
śliwek poukładać na cieście i posypać
cynamonem. Resztę ciasta pokroić na długie paski i ułożyć na cieście w formie kratki. Piec w temperaturze 180 stopni około 40-45 minut. Gorące posypać
cukrem pudrem. Smacznego!