Wykonanie
To jedne z tych
ciastek, które robi się ekspresowo. Odmierzasz składniki, wrzucasz do miski i zagniatasz ciasto. Formujesz kuleczki i robisz dołki, nadziewając je
marmoladą, lub czymkolwiek chcesz.
Potem tylko siup do piekarnika i za 20 minut, możesz je schrupać popijając aromatyczną
kawą lub zieloną
herbatą.

Składniki:250 g
mąki pszennej250 g
kaszy manny250 g
białego cukru120 g
masła2
jajka1-2 łyżki
serka naturalnego lub kwaśnej
śmietany1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniakilka kropli
aromatu waniliowegomarmolada różana (lub dowolne nadzienie - raczej gęsty
dżem,
czekolada)
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
kaszę mannę,
cukier, pokrojone w małą kostkę
masło,
jajka, olejek i
proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy
serek lub
śmietanę. Zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 20 minut do lodówki. Wyciągamy i formujemy małe kuleczki wielkości
orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszczamy. W środku robimy dziurkę i nakładamy odrobinę
marmolady.
Ciastka układamy na blaszce (w dużych odstępach) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół). Pieczemy około 17-20 minut do zrumienienia się wierzchu. Smacznego!