Wykonanie
Ostatnio chodzą za mną tarty. Te na słodko i te wytrawne. W tartach fajne jest to, że składniki farszu można dowolnie modyfikować. Dziś
tarta ze
śliwkami i
bezą. Do jej przygotowania można wykorzystać dowolne
owoce. Świetne będą
gruszki,
nektarynki i
morele. Wszelkie modyfikacje dozwolone.
Składniki:Ciasto:250 g
mąki125 g zimnego
masła100 g
cukru pudru2
żółtka2 łyżki zimnej
wodyNadzienie:700 g
śliwek2 łyżki
cukru1 łyżeczka
masła1 łyżka
mąkiBeza:3
białkaszczypta
soli125 g miałkiego
cukruZe składników ciasta zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię i schować do zamrażalki na około 15 minut.
Śliwki pozbawić pestek. Na patelni rozpuścić
masło. Na
maśle chwilę podsmażyć
śliwki. Dodać
cukier,
mąkę i smażyć do uzyskania gęstego
syropu.
Ciastem na tartę wyłożyć formę. Nakłuć dno widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut do podpieczenia i zarumienienia. Z
białek ze szczyptą
soli ubić pianę. Stopniowo dodawać
cukier i ubijać na sztywno. Na podpieczony spód do tarty wyłożyć przestudzone
śliwki i zrobić kleksy z piany z
białek. Wstawić do piekarnika na kolejne 15-20 minut.
Beza powinna być chrupiąca z wierzchu i miękka w środku. Podawać na zimno lub na gorąco. Smacznego!