ßßß
Składniki:1 pęczek botwinki1 duży ogórek1/2 pęczka rzodkiewki400 ml kefiru200 ml maślanki100 ml śmietanki 30 %2 łyżki soku z cytryny1 pęczek świeżego koperkusól (do smaku)świeżo zmielony czarny pieprz (do smak u)cukier (d o smaku)jajka na twardo (do podania)
Botwinkę umyć i osuszyć. Odciąć liście wraz z łodygami i pokroić na mniejsze kawałki. Buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystko przełożyć do garnka i zalać niewielką ilością wody. Dodać 1 łyżkę soku z cytryny, sól i szczyptę cukru. Gotować na wolnym ogniu do miękkości około 15 minut. Ugotowaną botwinę wystudzić. Do miski wrzucić obranego i pokrojonego w kostkę ogórka oraz pokroj oną w kostkę rzodkiewkę. Dodać maślankę, kefir i śmietanę. Wymieszać. Dodać przestudzoną botwinkę i kilka łyżek wody w której się gotowała. Dodać posiekany koperek i wymieszać. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Odstawić do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny do schłodzenia. Podać z jakiem na twardo. Smacznego!