Wykonanie
W wielu moich przepisach pojawia się w składnikach domowa jarzynka czy też
vegeta. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników i odmierzyć wskazane proporcje. Sklepowe jarzynki zawierają całe mnóstwo konserwantów, polepszaczy smaku i słynny glutaminian
sodu. Jarzynka przygotowana w domowy sposób jest czysta od chemii i bardzo wydajna, a smak przyprawionych nią potraw jest bardzo intensywny. Możecie używać ją do zup,
sosów, dań
mięsnych i sałatek.
Składniki:4 łyżki suszonej
włoszczyzny (
marchew, 1/2
pietruszki, 1/4
selera, kawałek
pora)1 łyżka gruboziarnistej
soli1 łyżka suszonej
cebuli1 łyżeczka granulowanego
czosnku1 łyżeczka
majeranku1/2 łyżeczki
tymianku1/4 łyżeczki mielonej
kurkumyPrzygotowanie domowej suszonej
włoszczyzny:
Marchew,
pietruszkę,
seler ścieramy na tarce na średnich oczkach.
Pora kroimy w plasterki a
potem siekamy. Warzywa mieszamy i suszymy w suszarce do
grzybów lub w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 60 stopni. Do 4 łyżek ususzonych jarzyn dodajemy resztę składników i rozdrabniamy w mikserze lub ucieramy w moździerzu. Przygotowaną jarzynkę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Smacznego!