ßßß
Składniki:200 g ugotowanego, obranego bobu60 g rukoli3 jajka na twardo100 g chudego wędzonego boczku6 suszonych pomidorów1 mała czerwona cebulaszczypiorekDressing:3 łyżki oliwy1 łyżka soku z cytrynysól (do smaku)świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Boczek pokroić w paski i usmażyć na rumiano na suchej patelni. Odsączyć na papierowym ręczniku. Pomidory odsączyć z zalewy i pokroić w paski, cebulę pokroić w kostkę. Na talerzu ułożyć rukolę, dodać bób, jajka na twardo pokrojone na ćwiartki, cebulę i pomidory. Dodać boczek i posypać posiekanym szczypiorkiem. Składniki dressingu połączyć. Sałatkę polać dressingiem. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!Rady: W wersji light boczek można zastąpić dobrą wędzoną szynką.Dla wzbogacenia smaku sałatę można posypać prażonymi ziarnami słonecznika.