Wykonanie
To jedna z najpyszniejszych szarlotek jakie kiedykolwiek
jadłam. Przepis znaleziony w starym zeszycie z zapiskami mamy. Kruche, chrupiące ciasto z
orzechami laskowymi, soczystymi
jabłkami i masą budyniowo-jajeczną to prawdziwa poezja smaku :)

Składniki:Ciasto:400 g
mąki200 g zimnego
masła (82 % tłuszczu)180 g
cukruszczypta
soli1 duże
jajko1/2 łyżki zimnej
wodyNadzienie:1 kg
jabłek (szara reneta)3 łyżeczki
cynamonu1 szklanka
mleka1
budyń śmietankowy2 duże
jajka125 g
cukruDodatkowo:3/4 szklanki
orzechów laskowych


Mąkę przesiać, dodać
cukier, szczyptę
soli i zimne pokrojone w drobną kostkę
masło. Posiekać nożem składniki, dodać
jajko,
wodę i zagnieść (ręcznie lub w robocie) ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. W międzyczasie obrać
jabłka i zetrzeć je na tarce na plasterki.
Orzechy zmiksować lub posiekać na drobno.Do
mleka dodać
budyń,
cukier i
jajka. Składniki dokładnie roztrzepać. Ciasto wyjąć z lodówki. Odkroić 1/3 ciasta na wierzch, pozostałą część ciasta rozwałkować i wylepić dno (wcześniej wysmarowanej i wyspanej
bułką) formy (26x31 cm). Ciasto podpiec w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Na podpieczonym cieście wysypać starte
orzechy, następnie
jabłka, posypać je
cynamonem, zalać przygotowanym
budyniem z
jajkami. Z pozostałego ciasta zrobić na wierzchu kratkę. Ciasto wstawić do 180 stopni (grzałka góra-dół) i piec przez około 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wystudzić. Smacznego!