Wykonanie
Otręby mam zawsze w domu. Używam ich do wypieku
chleba, dodaję do farszów, owsianki na
mleku, deserów i panierowania. Zawierają dużą ilość
białka, przy małej wartości kalorycznej, więc są dla mnie niezastąpionym składnikiem w kuchni.
Śliwki suszone również mam pod ręką. Uwielbiam jeść je same, wrzucić do ciasta lub do wspomnianej już owsianki. Ale dlaczego nie zastosować
otrębów i
śliwek do przygotowania kotletów mielonych? Zapewniam was, że to połączenie smakuje wyśmienicie i zachęcam do wypróbowania.

Składniki:500 g
mielonego mięsa (wołowo-wieprzowe)1
jajko1 mała biała
cebula1 łyżka letniej
wody2/3 szklanki
otrębów pszennych lub żytnich2 łyżki
bułki tartej2 łyżki
otrębów (do panierowania)10 suszonych
śliwekświeżo zmielony
czarny pieprzsól lub domowa jarzynka1/4 łyżeczki
chili1 ząbek
czosnku1 łyżeczka mieszanki
ziół (mogą być prowansalskie)
olej do smażenia
Cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę, dodajemy do
mięsa. Wbijamy
jajko,
bułkę tartą,
otręby,
wodę i
przyprawy.
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do masy
mięsnej. Wszystko wyrabiamy rękami. Formujemy kotlety i w środek wkładamy
suszoną śliwkę. Panierujemy w otrębach i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z oby stron na złoty kolor. Smacznego!