ßßß
Składniki:1 opakowanie miksu sałat z roszponką200 g pomidorów koktajlowych (czerwonych i żółtych)4 pomidory bananowe50 g orzechów włoskich70 g suszonych śliwekPiersi z kaczki:2 piersi z kaczki2 łyżki olejusól morska (świeżo zmielona)czarny pieprz (świeżo zmielony)4 łyżeczki posiekanej szałwiiSos sałatkowy:1 opakowanie sosu sałatkowego francuskiego Prymat3 łyżki oliwy z oliwek3 łyżki wody
Piersi kaczki natrzeć olejem oprószyć solą, pieprzem i posiekaną szałwią. Odstawić na 30 minut. Skórę naciąć na krzyż. Piersi kłaść na dobrze rozgrzanym grillu (u mnie elektryczny) skórą do dołu i grillować przez ok. 6 minut z każdej strony. Po upieczeniu mięso przełożyć na talerz i zostawić na kilka minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły, a piersi pozostały soczyste.Na suchej patelni uprażyć orzechy włoskie. Na talerzu ułożyć sałatę, pokrojone na połówki pomidory koktajlowe i pomidory bananowe w plasterkach. Dodać pokrojone suszone śliwki, orzechy oraz pokrojone na plastry piersi kaczki. Sos przygotować według opisu na opakowaniu. Na 10 minut przed podaniem sałatkę polać sosem. Smacznego!