ßßß Cookit - przepis na Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

nazwa

Wykonanie

Po serniku na zimno z jagodami przyszła pora na kolejny przepis - pierogi z jagodami. Jedne z moich ulubionych, z bajecznie pysznym wnętrzem i delikatnym ciastem. Przygotowanie ich zajmuje trochę czasu, ale nie ma nic pyszniejszego, niż domowe pierogi ze słodkim, jagodowym nadzieniem. Polecam!
Składniki:
500 g mąki
250 ml wrzącej wody
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżki stopionego masła
2 żółtka
Nadzienie:
3/4 litra jagód
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
300 ml jogurtu greckiego
100 ml śmietany 30 %
4 łyżeczki domowego cukru waniliowego
Nadzienie: Jagody przebrać, wypłukać i dokładnie osączyć na sicie. Zasypać cukrem i wymieszać.
Ciasto: Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robocie. Podzielić na porcje i cienko rozwałkować.Wykrawać szklanką kółka. Na każde kółko kłaść po łyżeczce jagód i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, kilka minut od wypłynięcia.
Jogurt wymieszać ze śmietaną i dodać cukier waniliowy. Gorące pierogi polać sosem jogurtowym. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/07/pierogi-z-jagodami.html