Wykonanie
Po serniku na zimno z
jagodami przyszła
pora na kolejny przepis - pierogi z
jagodami. Jedne z moich ulubionych, z bajecznie pysznym wnętrzem i delikatnym
ciastem. Przygotowanie ich zajmuje trochę czasu, ale nie ma nic pyszniejszego, niż domowe pierogi ze słodkim,
jagodowym nadzieniem. Polecam!

Składniki:500 g
mąki250 ml wrzącej
wody1/2 łyżeczki
soli1 1/2 łyżki stopionego
masła2
żółtkaNadzienie:3/4 litra
jagód2 łyżki
cukruDodatkowo:300 ml
jogurtu greckiego100 ml
śmietany 30 %4 łyżeczki domowego
cukru waniliowego


Nadzienie:
Jagody przebrać, wypłukać i dokładnie osączyć na sicie. Zasypać
cukrem i wymieszać.Ciasto: Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robocie. Podzielić na porcje i cienko rozwałkować.Wykrawać szklanką kółka. Na każde kółko kłaść po łyżeczce
jagód i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem
oleju, kilka minut od wypłynięcia.
Jogurt wymieszać ze
śmietaną i dodać
cukier waniliowy. Gorące pierogi polać
sosem jogurtowym. Smacznego!