Wykonanie
Sezon na
dynię w pełni, po daniach wytrawnych przyszedł czas na te słodkie. Były już
dyniowe placuszki z
cynamonem, a teraz
pora na ekspresowe
dyniowe muffiny. Muffinki są mięciutkie i mega wilgotne idealnie sprawdzą się na deser lub słodką przekąskę w ciągu dnia.Składniki:1 1/2 szklanki dyni startej na drobnych oczkachSuche:1 1/2 szklanki
mąki2/3 szklanki
cukru1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyszczypta
soliszczypta
imbiru1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
cukru z
waniliąMokre:2
jajka1/2 szklanki
oleju80 ml gęstego
jogurtu greckiego

W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche. W drugiej misce roztrzepać składniki mokre. Połączyć składniki mokre z suchymi. Dodać startą
dynię i niedbale wymieszać. Ciasto nakładać do foremek do 2/3 wysokości i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Smacznego!