Dostałam sporo ładnych brzoskwini z sadu od teściowej. Część zjedliśmy samych, część wykorzystałam do tego jogurtowego ciasta. Lubię ciasto jogurtowe za jego wilgotność i puszystość. Świetne do popołudniowej kawy lub jako słodka przekąska w ciągu dnia :)Składniki:4 średnie jajka1 1/3 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego400 g mąki tortowej2 łyżeczki proszku do pieczenia125 ml oleju rzepakowego220 ml jogurtu greckiego10 małych brzoskwińBrzoskwinie umyć, osuszyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Mąkę z proszkiem przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszysto. Dodać jogurt i zmiksować. Dodawać naprzemiennie mąkę z proszkiem i olej. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x36 cm), na wierzchu ułożyć połówki brzoskwiń skórkami do dołu. Ciasto piec w temp. 180 stopni przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!Rady: Składniki użyte do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.Zamiast brzoskwiń można dać do ciasta ulubione, sezonowe owocejabłka, gruszki, śliwki itp.