Wykonanie
Pyszny, pożywny i zdrowy obiad w zaledwie 20 minut? Oczywiście! Grillowany
pstrąg tęczowy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dobrze przyrządzony jest soczysty i delikatny zarazem. Można przygotować go na klasycznym węglowym grillu lub wykorzystać grill elektryczny czy po prostu patelnię grillową.
Sałatka z
kuskus to idealny dodatek do
ryby. Jest ekspresowa w wykonaniu, a dzięki dodatkowi warzyw, zarówno lekka jak i sycąca. Zajadajcie na zdrowie :)

Składniki:
Ryba:300 g fileta z
pstrąga tęczowego, łososiowego ze skórą1/2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
soku z cytrynysól (do smaku)świeżo zmielony
czarny pieprz (do smaku)1 łyżka
oleju rzepakowegoSałatka:100 g
kuskus1/2 średniej
czerwonej papryki1 mała
cebula150 g
żółtej fasoli szparagowej1 łyżka
oleju rzepakowego1 łyżka
soku z cytryny1/2 pęczka posiekanej
natki pietruszkisól (do smaku)
pieprz (do smaku)
Sałatka:
Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu.
Fasolkę ugotować na półtwardo na parze. Wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Do
kuskusu dodać
fasolkę, pokrojoną w drobną kostkę
cebulę,
paprykę i
natkę pietruszki. Dodać
olej,
sok z cytryny, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Ryba:
Pstrąga podzielić na porcje. Natrzeć
olejem,
sosem sojowym i
sokiem z cytryny. Przyprawić
solą i
pieprzem. Grillować na mocno rozgrzanym grillu (lub patelni grillowej) z obu stron na złoty kolor po około 2 minuty, z każdej strony, zaczynając od strony skóry. Podawać od razu po przygotowaniu z
sałatką z
kuskus. Smacznego!Rada:
Pstrąga będzie najsmaczniejszy jeśli będziemy grillować go krótko na dobrze rozgrzanej patelni lub grillu. Zbyt długo trzymany na ogniu będzie suchy i niesmaczny.