Wykonanie
AZJATYCKIE PIEROŻKIJiǎo zi
Przepis na pierożki powstał w ramach wspólnego pichcenia mojego i mojego Mężusia:) Generalnie był to wieczór "Pierogarni", gdyż w
sumie stworzyliśmy wspólnymi siłami 150 malutkich cudeniek. 80 pierożków ruskich i 70 tych żółtych piękności. W tym miejscu chylę czoła przed mym Skarbem, gdyż to on sfinalizował mój mini pomysł i nadał mu kształt- ja dotarłam na samo lepienie:) Wbrew pozorom są to pierożki na bazie bardzo
polskich produktów, jedynie smak wyszedł tak orientalny, że roboczo nazwaliśmy je po Azjatycku:) Część pięknie zamrożona czeka na "szybkie" wyjęcie z lodówki, a część została pochłonięta już w zeszłym tygodniu. Farsz o dziwo smakował nawet Mojemu Maleństwu, więc chyba wspólne pichcenie nadal nam nieźle wychodzi :)
Składniki: na ciasto (proporcje na 150 pierożków;) ):kilogram
mąki tortowej30o ml
wody gazowanej (może być przegotowanej)2
jajkałyżka
kurkumy (do dwóch) na farsz:gotowane
mięso z kury i
kurczaka - resztki z porcji rosołowej i piersigotowana
marchew i
pietruszka z rosołu
jajkopieprz ziołowycurryMięso przepuszczamy przez maszynkę, wraz z
marchewką i
pietruszką. Do masy dodajemy
jajko,
pieprz ziołowy i sporą ilość
curry - wszystko razem mieszamy- farsz powinien być ścisły.
Mąkę przesiewamy, dodajemy
jajka i
wodę, zagniatamy ciasto. Do w miarę gotowego dodajemy łyżkę
kurkumy i zagniatamy razem. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy lekko oprószonej
mąką, i wycinamy kółka od szklanki. Na każde kółeczko nakładamy łyżeczką farsz i zlepiamy brzegi pierożków. Gotowe wrzucamy na wrzącą lekko osoloną
wodę i gotujemy pod przykryciem od wypłynięcia 3 minuty. Podajemy same lub polane
masełkiem. Smaczności :)
Pierożki ułożone na desce oprószonej
mąką- nie gotowane (!) - można wrzucić do zamrażalnika. Po zamrożeniu się pierożków, wystarczy je od deseczki odlepić i wrzucić do woreczków :) Zamrożone wrzucamy na wrzącą
wodę i gotujemy 3-5 minut od wypłynięcia. i Gotowe :)