ßßß
Pod przepisem zamieszczam dokładne zestawienie wymienników węglowodanowych i głównych składników odżywczych, z myślą o chorych na cukrzycę typu 1, za autorkami.
Składniki na 15 porcji = blacha 20 x 30 cm:250 g chudego twarogu - ja dałam już zmielony, taki do deserów1 torebka cukru waniliowego100 g margaryny3 łyżki kakao w proszku - ja dodałam gorzkiego, Deco Moreno2 jajka150 g cukru100g mąki pełnoziarnistej - pszennej!1 łyżeczka proszku do pieczenia50 g mielonych orzechów włoskichtłuszcz i mąka lub papier do wyłożenia formyTwaróg utrzeć z cukrem waniliowym. Margarynę stopić, wymieszać z kakao. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, połączyć z margaryną. Do masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami, wymieszać. Przygotowane ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wyrównać - powinno mieć około 1 cm wysokości. Na wierzchu rozłożyć porcję twarogu, ostrożnie przeciągnąć trzonkiem drewnianej łyżki, tworząc fale. Piec 40 minut w 180'c - UWAGA !!! NIE NAGRZEWAĆ WCZEŚNIEJ PIEKARNIKA !!! Jeszcze na blasze pokroić na prostokątne kawałki.Smaczności!!wartości odżywcze w 100g w sztuce(53g)wartość kaloryczna 1276kJ/305 kcal 676kJ/162 kcalbiałko 8,2g 4,4 gwęglowodany 30 , 1 g 15 , 9 gtłuszcze 16,8g 8 , 9 gwymienniki węglowodanowe 3 , 0 WW 1 , 6 WWcholesterol 63 , 1 mg 33 , 4 mg