ßßß Cookit - przepis na Słodkości dla Diabetyków : Brownie - to możliwe :D

Słodkości dla Diabetyków : Brownie - to możliwe :D

nazwa

Wykonanie

Mojego Tatusia dopadła niestety cukrzyca. Wprawdzie to pierwsze stadium, bardzo lekkie, ale i tak na ukochane ciasta, jak do tej pory nie mógł za bardzo sobie pozwolić. Bo kilku kawałkach zasypiał i było to niebezpieczne, zwłaszcza, gdy wracał ode mnie do Mojego Rodzinnego Domku. Z myślą o nim zaczęłam grzebać w internecie i znalazłam książkę Britty Macho i Tiny Schlag - dietetyczek - "Wypieki dla diabetyków".
Pod przepisem zamieszczam dokładne zestawienie wymienników węglowodanowych i głównych składników odżywczych, z myślą o chorych na cukrzycę typu 1, za autorkami.
Składniki na 15 porcji = blacha 20 x 30 cm:
250 g chudego twarogu - ja dałam już zmielony, taki do deserów
1 torebka cukru waniliowego
100 g margaryny
3 łyżki kakao w proszku - ja dodałam gorzkiego, Deco Moreno
2 jajka
150 g cukru
100g mąki pełnoziarnistej - pszennej!
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g mielonych orzechów włoskich
tłuszcz i mąka lub papier do wyłożenia formy
Twaróg utrzeć z cukrem waniliowym. Margarynę stopić, wymieszać z kakao. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, połączyć z margaryną. Do masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami, wymieszać. Przygotowane ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wyrównać - powinno mieć około 1 cm wysokości. Na wierzchu rozłożyć porcję twarogu, ostrożnie przeciągnąć trzonkiem drewnianej łyżki, tworząc fale. Piec 40 minut w 180'c - UWAGA !!! NIE NAGRZEWAĆ WCZEŚNIEJ PIEKARNIKA !!! Jeszcze na blasze pokroić na prostokątne kawałki.
Smaczności!!
wartości odżywcze w 100g w sztuce(53g)
wartość kaloryczna 1276kJ/305 kcal 676kJ/162 kcal
białko 8,2g 4,4 g
węglowodany 30 , 1 g 15 , 9 g
tłuszcze 16,8g 8 , 9 g
wymienniki węglowodanowe 3 , 0 WW 1 , 6 WW
cholesterol 63 , 1 mg 33 , 4 mg
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2011/12/sodkosci-dla-diabetykow-brownie-to.html