Wykonanie
BABKA ZEBRADLA DIABETYKÓW

W moim Rodzinnym Domu jest tradycja wielkopostna... Rok rocznie w Wielki Piątek piecze się ciasta. Od dziecka wodząc mnie na pokuszenie. To takie umartwienie się Kucharki. No bo tutaj post ścisły...3 posiłki...A w domu - zapach męczący nie tylko nos, podniebienie, ale i skręcający
kiszki... . A nie można niczego spróbować. Ba! Nawet łyżeczki wylizać nie wypada. No i jak tradycja - to tradycja. W moim domu też dzisiaj ciasta królują. Zaczynamy od babki...zdrowej babki... . Powstała z myślą o Moim Tatusiu. I, jak zwykle sięgnęłam do książki Wypieki dla Diabetyków Britty Macho i
Tiny Schlag. Ciasto robi się szybko i łatwo.Ja niestety nie mam małej formy na babkę, więc moja jest nieco niska i postrzępiona, ale liczę, że smakować będzie wybornie. Zdam relację jutro ;) A teraz przepis. Poniżej podaje wartości glikemiczne za autorkami książki.Składniki :4
jajka150g
cukru100g
margaryny60 ml
oleju rzepakowego400g
mąki pełnoziarnistej (pszennej)1 opakowanie
proszku do pieczenia125 ml
mleka - u mnie 2%1 łyżka
kakao w proszkutłuszcz i
mąka do oprószenia ciasta1 łyżka
cukru pudru do obsypania babki
Jajka umyć, oddzielić
żółtka od
białek. Mikserem utrzeć
żółtka z
cukrem,
olejem i
margaryną na puszystą masę (ok. 5min).
Białka ubić na sztywną pianę.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy
żółtkowej na przemian z
mlekiem. Całość wymieszać, połączyć z pianą z
białek.Połowę ciasta przełożyć do natłuszczonej i posypanej
mąką formy na babkę. Do reszty dodać
kakao, wymieszać i również przełożyć do formy.Trzonkiem drewnianej łyżki ostrożnie połączyć ciemne i jasne ciasto. Piec około 45 min w temperaturze 180'C (N I E NAGRZEWAĆ WCZEŚNIEJ PIEKARNIKA !!! ) . Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe.Ostudzone ciasto oprószyć
cukrem pudrem. Smaczności !!! :)

wartości odżywcze w 100g w sztuce (50g)wartość kaloryczna 1381 kJ/330 kcal 773 kJ/185 kcal
białko 7,3g 4,1gwęglowodany 37 , 6 g 21 , 0 gtłuszcze 16,7g 9,4gwymienniki węglowodanowe 3 , 8 WW 2 , 1 WWcholesterol 90 , 9 mg 50 , 9 mg