ßßß Cookit - przepis na SŁODZONE MIODEM

SŁODZONE MIODEM

nazwa

Wykonanie

CZEKOLADOWE
MUFFINY Z SUSZONYMI ŚLIWAMI, DAKTYLAMI I RODZYNKAMI
Zachciało mi się wczoraj muffin znów. I wyszło coś absolutnie niepowtarzalnego. Zapachniało w mym domu jesienią. Nawet Świętami, bym powiedziała. Są obłędnie pyszne. Nie miałam świeżych owoców. Ale zupełnie nie żałuję. Czekoladowe muffiny z suszonymi owocami, słodzone miodem - miękkie, wilgotne i słodkie. Idealne na zdrową przekąskę dla Malucha - mój wczoraj pochłonął dwie naraz - a to rzadkość. Dzisiaj domagał się ich na śniadanie. Mąż zabrał na lunch do pracy, a ja w biegu pochłonęłam dwie między jednym klientem, a drugim. Polecam gorąco - bo warto. U mnie z pewnością zagoszczą nie raz. I na pewno zagoszczą na mym Bożonarodzeniowym stole :) Zapraszam !
Wprawdzie przepis bardziej pasował by do zimowej wersji tej akcji, ale dodaje je do Muffinkowo III już dziś.
Składniki:
suche:
2 szklanki mąki tortowej - przesianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
mokre:
1 tabliczka mlecznej czekolady - 100 g
1/4 kostki mlecznej margaryny
2 kopiate łyżki miodu
2 jaja
1 szklanka mleka
ponadto:
5 daktyli
8 suszonych kalifornijskich śliwek
garść dużych rodzynek sułtańskich
Suche składniki mieszamy w jednej misce. Czekoladę rozpuszczamy z margaryną, cały czas mieszając, by się nie przypaliły. Lekko studzimy. Do letniej wlewamy miód i mieszamy do rozpuszczenia. A następnie dodajemy mleko, wbijamy jaja i mieszamy całość trzepaczką do jaj na gładką masę. Wlewamy mokre składniki do suchych. Dodajemy pokrojone na paski śliwki i daktyle oraz garść rodzynek. Wszystko mieszamy byle jak do połączenia się składników. Wypełniamy formy do muffinek do 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 190'c i pieczemy 20-25 minut do suchego patyczka. Smaczności !! :)
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2013/08/muffiny-z-suszonymi-owocami-sodzone.html