ßßß Cookit - przepis na Schabowy inaczej

Schabowy inaczej

nazwa

Wykonanie

KIESZONKI ZE SCHABU
Wróciłam...Opalona, wypoczęta, z jedzącym wszystko Maluszkiem ( GLORIA!! :D) , wypełnioną rybkami wędzonymi lodówką i masą podpatrzonych przepisów z hotelowej restauracji ;) Pełna pozytywnej energii dziś proponuję danie, które sama wymyśliłam dawno temu. Jako alternatywa do schaboszczaka. Połączenie naszej polskiej kuchni z kuchnią tropikalną ;) Nam bardzo przypadło do gustu, a że dziś już sobota, to może kogoś zainspiruje w ramach niedzielnego obiadku:)
Składniki na 4 osoby:
4 kotlety ze schabu
4 plastry ananasa
4 grube plastry żółtego sera
2 jajka
bułka tarta
mąka jakieś 2-3 łyżki
pieprz
sól
Kotlety zbijamy, jak na tradycyjne kotlety schabowe. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron, a następnie układamy na desce jeden obok drugiego.
Następnie na każdym układamy na jednej połówce plasterek żółtego sera.
Po czym składamy kieszonki na połówki, jak widać na zdjęciu obok :)
Tak przygotowane panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Szczególnie dokładnie obtaczamy boki na zgięciu kieszonek, aby serek nam nie wypłynął ;) Sekret udanej panierki tkwi w myciu rąk :) Po każdorazowym obtoczeniu, spłuczmy ręce w wodzie i dopiero zabierajmy się do powtórnego panierowania lub kolejnej kieszonki. Zapewniam Was, że wtedy panierka nie odpada podczas pieczenia i sami jej nie zdejmujemy w oblepionych już jajkami palcach.
Zapanierowane (hm...dziwnie brzmi to słowo, ale nie znam lepszego:P ) kotleciki smażymy na wcześniej dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na brązowo. Pod koniec smażenia na każdym kładziemy plaster ananasa i przykrywamy pokrywką. Podajemy, gdy ananas zacznie być gorący.
Doskonale smakują z ziemniaczkami i brokułami lub surówką z kapusty pekińskiej ;)
Smaczności :)
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2011/09/schabowy-inaczej.html