Wykonanie
ŻÓŁTERISOTTO
CURRY
Do jutra do północy zbieram ostatnie zgłoszenia do Akcji Tęcza Smaków. Przyznaję, że powoli zaczęłam segregować Wasze przepisy kolorystycznie i już mam tęczowy zawrót głowy :) I bardzo ciesze się, że decyzję będzie podejmować komisja jury, a nie tylko ja sama ;)Mnie również danie zasmakowało, więc pewnie nie raz pojawi się jeszcze na naszym
kuchennym stole :) Polecam z czystym
sercem :)

Składniki na dużą patelnię :

1
pierś z kurczakasporo
oleju słonecznikowego - wiem, że to hańba, ale innego tłuszczu pod ręką w domu nie było, a Synek spałszklanka
ryżujedna drobiowa kostka bulionowapuszka
kukurydzyser żółty - najlepiej dwa rodzaje - u mnie biała twarda
mozzarella i edam
wodakurkuma - spora ilość - około 2-3 łyżki
curry - u mnie niecała łyżeczka, ale zdecydowanie można dodać więcej
sólpieprzPierś z kurczaka opłukać i pokroić w paski. Na patelni teflonowej rozgrzać sporą ilość
oleju, wrzucić
kurkumę z
curry i podgrzewać, aż uniesie się zapach
ziół. Następnie wrzucić
kurczaka, podsmażać pół minuty, dodać szklankę suchego
ryżu i mieszając podsmażać na dużym ogniu 2-3 minuty -
ryż powinien się zacząć szklić i nabrać żółtego odcieniu. Dodać
kukurydzę odsączoną z puszki, zamieszać, podsmażać jeszcze 3 minuty. Następnie zmniejszyć ogień. Zalać risotto
wodą - tak by przykryła nam danie - zamieszać, zmniejszyć gaz do minimum. Rozkruszyć kostkę
bulionową na danie, popierzyć i sporo posolić. Zamieszać jeszcze raz i przykryć. Gotować do momentu, aż
ryż wchłonie cały
bulion i zmięknie. Co jakiś czas mieszać i sprawdzać miękkość
ryżu. Gdyby wchłoną cały płyn, a nadal był twardy, należy podlewać risotto, co jakiś czas, odrobiną
wody, stale sprawdzając miękkość
ryżu. Zwykle trwa to około 20 minut. Następnie na ugotowane risotto należy zetrzeć lub poukładać bardzo cieniutkie plasterki
żółtego sera - najlepiej dwa jego rodzaje. A gdy
ser zacznie się topić, wymieszać całość dokładnie. Wyrównać powierzchnię dania i pozwolić mu odpocząć przez kilka minut pod przykryciem przed podaniem - risotto powinno ładnie się skleić i łatwo nakładać :) Smaczności !!!


Jak widać danie na
żółtym talerzy robi ogromne wrażenie i jest takie mmmmmmm, że nie można się nie ruszać z radości smakowania ;)