Wykonanie
OGÓRKI KONSERWOWEBABCI ZOSI
Dzisiaj ostrzejsza wersja
ogórków konserwowych mojej Babci Zosi. Ostre w smaku. Idealne do sałatek i zagryzki ;) Chrupiące, pyszne, ostrzejsze. Polecam gorąco.Składniki:
ogórki – im mniejsze tym smaczniejsze
koperczosnek,
chrzanZalewa:10 szklanek
wody2 szklanki
octu5 łyżek
soli7 łyżek
cukruliść laurowyziele angielskiecebulaDo każdego wyparzonego słoika wrzucamy mały ząbek
czosnku, gałązkę
kopru. Układamy wypłukane
ogórki ciasno obok siebie.
Ocet,
wodę,
sól,
cukier, liść,
ziele angielskie i pokrojoną
cebulę zagotowujemy razem i gotujemy 5 minut. Zalewamy
ogórki po brzegi. Zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy: 7-10 min, od zagotowania się
wody. Po wyjęciu odwracamy je do góry dnem, zostawiamy do ostygnięcia. Smaczności ! !