ßßß Cookit - przepis na Ogórki konserwowe na ostro - sekrety Babć cd

Ogórki konserwowe na ostro - sekrety Babć cd

nazwa

Wykonanie

OGÓRKI KONSERWOWE
BABCI ZOSI
Dzisiaj ostrzejsza wersja ogórków konserwowych mojej Babci Zosi. Ostre w smaku. Idealne do sałatek i zagryzki ;) Chrupiące, pyszne, ostrzejsze. Polecam gorąco.
Składniki:
ogórki – im mniejsze tym smaczniejsze
koper
czosnek, chrzan
Zalewa:
10 szklanek wody
2 szklanki octu
5 łyżek soli
7 łyżek cukru
liść laurowy
ziele angielskie
cebula
Do każdego wyparzonego słoika wrzucamy mały ząbek czosnku, gałązkę kopru. Układamy wypłukane ogórki ciasno obok siebie. Ocet, wodę, sól, cukier, liść, ziele angielskie i pokrojoną cebulę zagotowujemy razem i gotujemy 5 minut. Zalewamy ogórki po brzegi. Zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy: 7-10 min, od zagotowania się wody. Po wyjęciu odwracamy je do góry dnem, zostawiamy do ostygnięcia. Smaczności ! !
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2014/07/ogorki-konserwowe-na-ostro-sekrety-babc.html