Wykonanie
SŁONE
CIASTECZKABABCI ZOSICZYLI DOMOWE
KRAKERSY
W zeszłym roku w Dniu Babci dzieliłam się z
Wami przepisem na
Biszkopt Babci Irusii, który zawsze się udaje. Dzisiaj hołd składam mojej drugiej Babci - Babuni Zosi. Znacie część jej przepisów na słodkości, którymi dzieliłam się z
Wami jakiś czas temu. Tym razem, w Dniu Babci, dzielę się Jej przepisem na słone
ciasteczka. To idealne domowe
krakersy, świetnie sprawdzające się do
piwa, jako maczanka do różnych dipów, czy po prostu, jako baza pod mini kanapeczki. Świetna przekąska dla dużych i małych. Tania i szybka do roboty. Wystarczy kawałek
żółtego sera,
mąka i
margaryna. Trochę czasu i piekarnik. I już ! Polecam gorąco.W Dniu Babci postanowiłam uhonorować wszystkie Nasze Babcie - moje i Mojego
Męża. Od dziś na blogu znajdziecie Zakładkę "Przepisy Babci i Dziadka" , w której znajdziecie wszystkie przepisy, którymi dzieliły się nasze Babcie i nasi Dziadkowie, na dania i inne smakołyki. to będzie kulinarny pamiętnik naszej rodziny - wirtualny - ale mam nadzieję, że nie tylko Nasze Rodziny będą cieszyć się , z możliwości zaglądniecie do niego. Wszak nie ma to jak stare sprawdzone przepisy prawda ?

Składniki na dwie blachy małych
ciasteczek: cytując Babunię :

25 dkg
żółtego sera25 dkg
mąki25 dkg
masła lub
margarynydo posypania np:
mak,
chili,
kminek,
paprykaSer zetrzeć na grubych oczkach tarki. Z
sera,
maki, tłuszczu wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować, wykrawać
ciasteczka. Posypać wedle upodobania:
kminkiem,
papryka. Piec 20 minut w 180'C na złoty kolor. Smaczności !!

