Wykonanie
Poniższy przepis pochodzi z książki "Smacznego! Sposób na małego niejadka" Catherine Atkinson, wydanej przez wydawnictwo Publicat.

Przepis poddałam niewielkim modyfikacjom - zamiast
mąki razowej użyłam pełnoziarnistej Lubelli, nie miałam
płatków owsianych, więc dałam jęczmienne, zmniejszyłam ilość
cukru (jak to mam w zwyczaju), dodałam
banana i ponieważ jestem leniem, nie obralam ze skórki
orzechów laskowych... poza tym było jak w oryginale...Poniżej podaję mój zmodyfikowany przepis.Składniki na 4 porcje:8
moreli1
bananszczypta
cynamonuduża garść
orzechów laskowych1/2 szklanki
mąki pełnoziarnistej1/2 szklanki
płatków jęczmiennych4 łyżki
margaryny4 łyżki
cukru muscovadodo podania -
jogurt grecki i odrobina
mioduMorele przekrojone na pół (oczywiście bez pestki) ułożyłam w naczyniu do zapiekania, pokroiłam
banana, posypałam
owoce 1 łyżką
cukru i
cynamonem.

Z
mąki, pozostałego
cukru,
płatków i
margaryny zrobiłam kruszonkę, dodałam
orzechy, kilka obrałam ze skórki, ale resztę wrzuciłam ze skórką...
Owoce posypałam kruszonką i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut.

Deser podałam ciepły z
jogurtem i odrobiną
miodu.