Wykonanie

Składniki:3 płaty
śledziaszklanka
mlekaszklanka
fasoli Jaś
czerwona cebula4 łyżki
suszonej żurawinykieliszek
portotwarda
gruszka3 łyżki
oleju rzepakowegołyżeczka
octu winnego z
białego winaświeżo mielony
pieprzFasolę namoczyć na noc, nastęnego dnia ugotować do miękkości, odcedzić i wystudzić.
Śledzie namoczyć w
mleku na 2 godziny, po tym czasie opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki mniej więcej wielkości Jasia.
Żurawinę namoczyć w
porto na 30 minut, odcedzić.
Gruszkę obrać, pokroić na kawałki wielkości kawałków
śledzia i Jasia :)Do miski wrzucić
fasolę,
śledzia,
gruszkę żurawinę, pokrojoną w piórka
cebulę, dodać
olej i
ocet,
pieprz, wymieszać i odstawić na 30 minut, żeby się smaki przegryzły.O ile wytrzymacie...Smacznego!Naukowcy potwierdzają, że tłuszcze to ważny i konieczny składnik zdrowej diety, należy dbać o to, by spożywać przede wszystkim te o dużej zawartości dobroczynnych kwasów nienasyconych, najlepiej omega-3, a niskiej ilości szkodliwych kwasów nasyconych.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego regularnie podaję go swojej rodzince, żeby chronić ich
serca...