ßßß Cookit - przepis na Gęsie uda pieczone z gruszką i żurawiną

Gęsie uda pieczone z gruszką i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Składniki dla 4 osób:
4 gęsie nogi
4 twarde gruszki
pół szklanki świeżej lub suszonej żurawiny
kieliszek porto
sól, pieprz
3 łyżki majeranku
Udka umyłam, wysuszyłam, natarłam porządnie solą, pieprzem i majerankiem i zamknęłam w szczelnym naczyniu na noc. Następnego dnia ułożyłam nogi skórą do dołu w brytfance, obłożyłam dwoma gruszkami pokrojonymi w ósemki (bez obierania), posypałam żurawiną, polałam porto i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 100 stopni. Po 3 godzinach pieczenia dołożyłam kolejne 2 gruszki pokrojone na ósemki i piekłam kolejne 30 minut. Później otworzyłam brytfankę, nogi obróciłam skórą do góry i zwiększyłam temperaturę do 140 stopni. Piekłam 30 minut do zarumienienia skórki.
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2013/11/gesie-uda-pieczone-z-gruszka-i-zurawina.html