Wykonanie

Składniki dla 4 osób:4 gęsie nogi4 twarde
gruszkipół szklanki świeżej lub
suszonej żurawinykieliszek
portosól,
pieprz3 łyżki
majerankuUdka umyłam, wysuszyłam, natarłam porządnie
solą,
pieprzem i
majerankiem i zamknęłam w szczelnym naczyniu na noc. Następnego dnia ułożyłam nogi skórą do dołu w brytfance, obłożyłam dwoma
gruszkami pokrojonymi w ósemki (bez obierania), posypałam
żurawiną, polałam
porto i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 100 stopni. Po 3 godzinach pieczenia dołożyłam kolejne 2
gruszki pokrojone na ósemki i piekłam kolejne 30 minut. Później otworzyłam brytfankę, nogi obróciłam skórą do góry i zwiększyłam temperaturę do 140 stopni. Piekłam 30 minut do zarumienienia skórki.Smacznego!