ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony czysty

Barszcz czerwony czysty

nazwa

Wykonanie

Bardzo prosty barszcz, praktycznie robi się sam…
Składniki dla 4 osób:
1,5 kg buraków
2 marchewki
2 pietruszki
seler
cebula
3 ząbki czosnku
kilka suszonych grzybów
2 łyżki sosu rybnego
listek laurowy
łyżka klarowanego masła
łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz do smaku
Buraki umyć, osuszyć i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości, czyli ok. 1 godzinę.
W tym czasie z podanych warzyw ugotować bulion warzywny (ok. 2 litry). Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i przesmażoną na maśle. Doprawić sosem rybnym, pieprzem do smaku. Buraki ostudzić, obrać i pokroić w plastry. Włożyć do garnka, zalać bulionem, gotować 30 minut i odstawić w chłodne miejsce na noc. Następnego dnia barszczyk podgrzać (nie gotować bo ściemnieje) i doprawić octem oraz solą i pieprzem.
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2014/12/barszcz-czerwony-czysty.html