ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z kurczaka i halloumi z kurkami według Sophie Dahl

Szaszłyki z kurczaka i halloumi z kurkami według Sophie Dahl

nazwa

Wykonanie

Gotowania z Sophie Dahl część kolejna, tym razem przyszła kolej na szaszłyki z kurczaka z serem halloumi...
Składniki na 4 osoby:
podwójna pierś z kurczaka
kawałek halloumi (u mnie wielkości kostki masła)
2 szklanki kurek
porządna garść posiekanych ziół, ja dałam miętę czekoladową i pietruszkę
2-3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
masło klarowane
sól, pieprz do smaku
Przygotować marynatę z posiekanych ziół, posiekanego czosnku i oliwy z oliwek. Pierś umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, zanurzyć w marynacie i odstawić na mniej więcej 2 godziny.
Ser pokroić na kawałki takiej samej wielkości co kurczak. Kurczaka podsmażyć i nadziewać na szpatułki na przemian z serem.
UWAGA! Pamiętajcie o namoczeniu szpatułek w wodzie przed przygotowywaniem szaszłyków, bo Wam się przypalą tak jak mnie :)
Przygotowane szaszłyki można podsmażyć na grillowej patelni, grillu lub w piekarniku z funkcją grillowania. 5 minut w zupełności wystarczy, a w tym czasie można podsmażyć na maśle oczyszczone kurki.
Grzyby ułożyć na talerzu a na nich rozłożyć szaszłyki.
Smacznego!
Inny przepis z tej książki na sałatkę z bobu i szparagów znajdziecie TUTAJ .
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2013/09/szaszyki-z-kurczaka-i-halloumi-z.html