Wykonanie
Gotowania z Sophie Dahl część kolejna, tym razem przyszła kolej na szaszłyki z
kurczaka z
serem halloumi...Składniki na 4 osoby:podwójna
pierś z kurczakakawałek halloumi (u mnie wielkości kostki
masła)2 szklanki
kurekporządna garść posiekanych
ziół, ja dałam
miętę czekoladową i
pietruszkę2-3 ząbki
czosnkuoliwa z oliwekmasło klarowane
sól,
pieprz do smakuPrzygotować marynatę z posiekanych
ziół, posiekanego
czosnku i
oliwy z oliwek. Pierś umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, zanurzyć w marynacie i odstawić na mniej więcej 2 godziny.
Ser pokroić na kawałki takiej samej wielkości co
kurczak.
Kurczaka podsmażyć i nadziewać na szpatułki na przemian z
serem.UWAGA! Pamiętajcie o namoczeniu szpatułek w wodzie przed przygotowywaniem szaszłyków, bo Wam się przypalą tak jak mnie :)Przygotowane szaszłyki można podsmażyć na grillowej patelni, grillu lub w piekarniku z funkcją grillowania. 5 minut w zupełności wystarczy, a w tym czasie można podsmażyć na
maśle oczyszczone
kurki.
Grzyby ułożyć na talerzu a na nich rozłożyć szaszłyki.Smacznego!Inny przepis z tej książki na
sałatkę z
bobu i
szparagów znajdziecie TUTAJ .