Wykonanie
Kugel to tradycyjne żydowskie danie, czyli babka ziemniaczana z
cebulką pieczona w piecu. Danie to znane jest również w kuchni polskiej i litewskiej . W kuchniach tych do kugla czasem dodaje się też skwarki lub
żeberka wieprzowe. W kuchni żydowskiej często przyrządzany jest z
mięsem kaczki.Ja przygotowałam jego słodką, deserową wersję czyli lokshen kugel, przygotowywaną z
makaronu jajecznego,
jajek i
twarogu. Do swojej wersji dodałam musu
gruszkowego, mocno przyprawiłam, mam nadzieję że Wam posmakuje :)Składniki dla 4 osób:opakowanie
makaronu Czaniecki łazanki250 g białego
pełnotłustego sera100 ml
śmietanki3
jajka4 łyżki miękkiego
masła100 g
rodzynek2-3
gruszki4 łyżki
cukrułyżka
cynamonułyżka
kardamonułyżeczka ekstraktu
waniliowegomasło do posmarowania formy
Makaron łazanki Czaniecki ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedziłam i przelałam zimną
wodą. Z
gruszek i odrobiny
wody ugotowałam mus.
Twaróg bardzo dokładnie rozdrobniłam widelcem. W misce miksera wymieszałam
twaróg,
śmietankę,
jajka,
masło, ostudzony mus,
cukier,
rodzynki i
przyprawy. Do masy dodałam ostudzony
makaron, całość dokładnie wymieszałam. Do wysmarowanej
masłem formy przelałam masę. Piekłam 40 minut w temperaturze 180 stopni, aż do zrumienienia wierzchu. Lokshen kugel można jeść na zimno lub ciepło, jedynie po wyjęciu piekarnika trzeba jej dać 20 minut na stężenie, łatwiej będzie kroić :)Smacznego!