ßßß Cookit - przepis na Lokshen kugel czyli aromatyczna zapiekanka z łazanek, twarogu i gruszek

Lokshen kugel czyli aromatyczna zapiekanka z łazanek, twarogu i gruszek

nazwa

Wykonanie

Kugel to tradycyjne żydowskie danie, czyli babka ziemniaczana z cebulką pieczona w piecu. Danie to znane jest również w kuchni polskiej i litewskiej . W kuchniach tych do kugla czasem dodaje się też skwarki lub żeberka wieprzowe. W kuchni żydowskiej często przyrządzany jest z mięsem kaczki.
Ja przygotowałam jego słodką, deserową wersję czyli lokshen kugel, przygotowywaną z makaronu jajecznego, jajek i twarogu. Do swojej wersji dodałam musu gruszkowego, mocno przyprawiłam, mam nadzieję że Wam posmakuje :)
Składniki dla 4 osób:
opakowanie makaronu Czaniecki łazanki
250 g białego pełnotłustego sera
100 ml śmietanki
3 jajka
4 łyżki miękkiego masła
100 g rodzynek
2-3 gruszki
4 łyżki cukru
łyżka cynamonu
łyżka kardamonu
łyżeczka ekstraktu waniliowego
masło do posmarowania formy
Makaron łazanki Czaniecki ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedziłam i przelałam zimną wodą. Z gruszek i odrobiny wody ugotowałam mus. Twaróg bardzo dokładnie rozdrobniłam widelcem. W misce miksera wymieszałam twaróg, śmietankę, jajka, masło, ostudzony mus, cukier, rodzynki i przyprawy. Do masy dodałam ostudzony makaron, całość dokładnie wymieszałam. Do wysmarowanej masłem formy przelałam masę. Piekłam 40 minut w temperaturze 180 stopni, aż do zrumienienia wierzchu. Lokshen kugel można jeść na zimno lub ciepło, jedynie po wyjęciu piekarnika trzeba jej dać 20 minut na stężenie, łatwiej będzie kroić :)
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2014/11/lokshen-kugel-czyli-aromatyczna.html