Wykonanie

Tym razem spróbowałam muffinów
marchewkowych z
kardamonem, całkiem, całkiem, młodym tylko nie posmakowały :(Pewnie za mało
kakao...Składniki na 12 sztuk:5 ziaren
kardamonu250 g
mąkiszczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
brązowego cukruskórka starta z 1
pomarańczy1/2 łyżeczki mielonego
imbiru2
jajka6 łyżek
masła2
marchewki starteZiarna
kardamonu utłuc w moździerzu (bez łupinek!).W misce połączyć przesianą
mąkę, proszek,
przyprawy,
cukier i skórkę.
Jajka rozbełtać, połączyć z roztopionym i ostudzonym
masłem i
marchewką.Mokre wlać do suchych, szybko połączyć, grudki mają być :)Wyłożyć do formy do muffinek wyłożonej papilotkami, piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.Można posypać
cukrem pudrem, lukrem lub utrzeć krem z
serkiem mascarpone - 200 g
serka, skórka z 1
pomarańczy, 2 łyżki
soku z cytryny, 1/4 szklanki
cukru pudru.