Wykonanie
Poniższy przepis pochodzi z książki Małgorzaty Kalicińskiej "Widok z mojego okna. Przepisy nie tylko na życie".Książka jest nagrodą w moim konkursie - http://tonajezyku.blogspot.com/2012/05/konkurs-co-w-sercu-to-na-jezyku.html .Uwaga dla Anonimowego, który zechce mi znowu zarzucać, że rozdaję stare książki - czytałam i przepis zaczerpnęłam z mojego egzemplarza książki, ten na konkurs jest zdublowanym prezentem...Składniki na 4 osoby:pęczek świeżej
włoszczyznymłoda cebulkaząbek
czosnku6
młodych ziemniaków100 g
wędzonego łososia3 łyżki posiekanego
koperkułyżka
masłałyżka
śmietanysól,
pieprzPosiekaną
włoszczyznę,
cebulkę,
ziemniaki i
czosnek zeszklić na
maśle, zalać
wodą, podgotować chwilę (z młodymi warzywami to rzeczywiście chwila).
Łososia porwać na strzępy, wrzucić do zupy, dodać
koperek, posolić, popieprzyć, gotować 5 minut.Dodać łyżkę
śmietany i gotowe :)Szybko, co?Smacznego!