ßßß
Proszę Państwa ośmiornica to bardzo delikatne mięsko, a dobrze zrobiona wprost rozpływa się w ustach… i nie wiem jak u Was ale w moim sklepie na B… jest ostatnio w ciągłej sprzedaży ;)Składniki:1 kg ośmiornica1/4 kg ugotowanej zielonej fasolki5 - 6 ugotowanych ziemniaków1 czerwona cebula3 łyżki posiekanych świeżych ziół (bazylia, mięta, szałwia)3 łyżki pokruszonego bałkańskiego serasól, pieprz do smakuoliwa z oliwekDoskonały przepis na gotowanie ośmiornicy znalazłam na stronie KWESTIA SMAKU - ośmiornicę należy odmrozić, porządnie opłukać, włożyć do garnka z odrobiną oliwy i 2-3 ząbkami czosnku na dnie, szczelnie zakryć i gotować na minimalnym ogniu ok. 1 godz.Ostudzoną ośmiornicę pokroiłam na cząstki i wymieszałam w misce z pozostałymi składnikami - fasolką (też ją pokroiłam na mniejsze kawałki), ziemniakami, cebulą pokrojoną w piórka, ziołami i serem. Jako dressingu użyłam sosu z gotowania ośmiornicy, wystarczyło go trochę zredukować i rozgnieść widelcem czosnek.Smacznego!