ßßß Cookit - przepis na Ośmiornica, ziemniaki, fasolka i pomidory w letniej sałatce

Ośmiornica, ziemniaki, fasolka i pomidory w letniej sałatce

nazwa

Wykonanie

Proszę Państwa ośmiornica to bardzo delikatne mięsko, a dobrze zrobiona wprost rozpływa się w ustach… i nie wiem jak u Was ale w moim sklepie na B… jest ostatnio w ciągłej sprzedaży ;)
Składniki:
1 kg ośmiornica
1/4 kg ugotowanej zielonej fasolki
5 - 6 ugotowanych ziemniaków
1 czerwona cebula
3 łyżki posiekanych świeżych ziół (bazylia, mięta, szałwia)
3 łyżki pokruszonego bałkańskiego sera
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek
Doskonały przepis na gotowanie ośmiornicy znalazłam na stronie KWESTIA SMAKU - ośmiornicę należy odmrozić, porządnie opłukać, włożyć do garnka z odrobiną oliwy i 2-3 ząbkami czosnku na dnie, szczelnie zakryć i gotować na minimalnym ogniu ok. 1 godz.
Ostudzoną ośmiornicę pokroiłam na cząstki i wymieszałam w misce z pozostałymi składnikami - fasolką (też ją pokroiłam na mniejsze kawałki), ziemniakami, cebulą pokrojoną w piórka, ziołami i serem. Jako dressingu użyłam sosu z gotowania ośmiornicy, wystarczyło go trochę zredukować i rozgnieść widelcem czosnek.
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2015/07/osmiornica-ziemniaki-fasolka-i-pomidory.html