Wykonanie
Zapraszam na kolejny przepis "pożyczony" od mojego bardzo uzdolnionego kulinarnie kuzyna Karola…Składniki:2 - 2,5 kg
ogórków gruntowych średniej wielkości4 łyżki
soli4 łyżeczki
chilli1 łyżeczka
currygłówka
czosnku5 łyżek
oleju1/2 l
octu1/2 kg
cukruOgórki myjemy i kroimy wzdłuż na 6-8 części. Wrzucamy je do dużej misy, solimy, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie odlewamy
wodę delikatnie odsączając
ogórki. Dodajemy
olej,
czosnek wyciśnięty przez praskę i
przyprawy, dokładnie mieszamy i znowu odstawiamy na 2-3 godziny.Po tym czasie napełniamy
ogórkami wyparzone wcześniej słoiki,
ocet podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia, dodajemy
cukier. Po całkowitym rozpuszczeniu
cukru, zalewamy
ogórki, zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia do góry dnem. Ja nie wekowałam tych
ogórków i nie miałam żadnych niespodzianek.Odstawiamy na półkę w spiżarni i po ok. 2 tygodniach możemy jeść diabelnie ostre
ogóry.Smacznego!