Wykonanie
Wielkanoc kojarzy się przede wszystkim z
jajkami, tak więc co roku pojawiają się u mnie na wielkanocnym
stole w ogromnych ilościach, w
żurku, sałatkach, z
chrzanem, jednak najbardziej lubię te faszerowanepotrzebne składniki:10
jajek ugotowanych na twardo (obranych ze skorupek),około 250 g mrożonych
grzybów leśnych (mogą też być
świeże pieczarki),1
cebula,1-2 łyżki
majonezu,
sól,
pieprz, ulubione
przyprawy,
masło do smażenia.pół puszki
tuńczyka w sosie własnymJajka kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy
żółtka do dwóch miseczek (po 5 do każdej).
jajka faszerowane
grzybami:
Grzybki z
cebulą podsmażamy na
maśle, doprawiamy wg upodobań (ja tylko delikatnie je
solę), zostawiamy do wystygnięcia.Zimne
grzybki i
majonez dodajemy do miski z
żółtkami i miksujemy blenderem na gładką masę (można użyć maszynki do
mielenia mięsa), doprawiamy. wydrążone połówki
jajek napełniamy farszem, można użyć rękawa cukierniczego, lub nadziać łyżeczką.
Jajka nadziewane
tuńczykiemTuńczyka odcedzamy z zalewy, dodajemy do
żółtek i
majonezu doprawiamy, miksujemy i napełniamy połówki
jajek.Można udekorować wg uznania, posiekanym
szczypiorkiem,
rzeżuchą rzodkiewką,
keczupem lub
startym serem.