Wykonanie
Nie wiem czy jest się czym chwalić ale kończę dzisiaj 30 lat... Z tej okazji zapraszam Was na tort
orzechowy :) zainspirował mnie przepis Ewy Wachowicz, ale odrobinę go zmieniłam i upiekłam po swojemu.potrzebne składniki: na
biszkopt pieczony w tortownicy o średnicy 21 cm:5
jajek,125 g
cukru,1 opakowanie
cukru waniliowego,125 g
mąki krupczatki,125 g zmielonych
biszkoptów,100 g mielonych
orzechów,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,1 łyżka
oleju,1 łyżka
octu. na krem:350 g
masła,350 ml
mleka,350 g
cukru,350 g mielonych
orzechów,1 kieliszek
wódki orzechowej (w moim przypadku Soplica) na poncz:3 łyżki
cappucino orzechowego rozpuszczone w 0,5 szklanki
wody,1 łyżka
cukru,1 kieliszek
wódki orzechowej.
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej go będzie pokroić.
Białka oddzielamy od
żółtek,
Białka ubijamy na sztywno z
cukrem cukrem waniliowym, do
żółtek dodajemy
olej i
ocet, dokładnie mieszamy,
mąkę łączymy ze startymi
orzechami,
biszkoptami i
proszkiem do pieczenia.Do ubitych
białek dodajemy
żółtka i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy
mąkę z
orzechami i
biszkoptami i delikatnie łączymy.Masę wylewamy do wytłuszczonej i wysypanej
bułką tartą tortownicy i pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zostawia,y do wystygnięcia, następnie kroimy na 3 blaty.
Mleko łączymy z
cukrem, zagotowujemy, następnie gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut aż całość zgęstnieje, dodajemy
orzechy, cały czas mieszając gotujemy jeszcze około 10 minut, zostawiamy do wystygnięcia.
Masło ubijamy na puch, następnie dodajemy schłodzoną masę
orzechową i
wódkę.
Biszkopt przekładamy kremem, smarujemy nim też boki i wierzch
tortu, zostawiamy ozdabiamy i zostawiamy do schłodzenia.
