Wykonanie
Myśleliście,że zapomniałam o Was w Tłusty Czwartek? Nie zapomniałam :) i mam dla Was coś pysznego. Niezbyt słodkie donaty z nutką
cynamonu i
gałki muszkatołowej. Poczęstujecie się?potrzebne składniki:450-500g
mąki,200 g
brązowego cukru,2 łyżki
masła,2
jajka,szczypta
soli,0,5 łyżeczki startej
gałki muszkatołowej,0,5 łyżeczki
przyprawy do jabłecznika,1 torebka
cukru cynamonowego,200 ml
mleka,tłuszcz do głębokiego smażenia,
cukier puder,100 g
czekolady mlecznej + 2 łyżki
mleka.
Masło ucieram z
cukrem i
jajkami.
Mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier cynamonowy,
przyprawę do jabłecznika i
gałkę muszkatołową mieszamy. Dodajemy masę
maślano-jajeczną i
mleko wyrabiany w razie potrzeby podsypując
mąką.wałkujemy na grubość około 1 cm i za pomocą szklanki i kieliszka wycinamy donaty.Zostawiamy na około 20 minut,żeby ciasto odpoczęło.Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor.Odsączamy z tłuszczu na papierze
śniadaniowym lub ręczniku papierowym.
Czekoladę z dodatkiem
mleka rozpuszczamy nad kąpielą
wodną i zanurzamy w niej część donatów, resztę posypujemy
cukrem pudrem.



