ßßß Cookit - przepis na Pszenno razowe muffinki z amarantusem oraz z kremem cytrynowym

Pszenno razowe muffinki z amarantusem oraz z kremem cytrynowym

nazwa

Wykonanie

Tym razem nie książkowo, chociaż, muszę się przyznać, że już kompletuję wyprawkę na następny przepis z powieści :) Dzisiaj muffiny, takie słoneczne, a zarazem jeszcze zimowe, bo cytrynowe. Połączenie kwaskowatości i słodyczy - to lubię. Muffinki lądują również u Domi w kuchni na akcji "Muffinkowe Zimowisko 2".
Składniki na 18 szt .
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki razowej
1 szklanka cukru
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka popingu z amarantusa
1/3 szklanki rozpuszczonego masła
1 jajko
1 1/2 szklanki herbaty z cytryną
Składniki na krem :
1 jajko
1 żółtko
1/2 szklanki cukru
40 g masła
sok z 1 cytryny
250 g serka mascarpone
Suche składniki mieszamy ze sobą w jednej miseczce, mokre w drugiej. Następnie łączymy zawartość obu misek. Mieszamy, aż do połączenia składników. Przekładamy do papilotek umieszczonych w blaszce na muffiny, pieczemy przez 25 min. w temperaturze 180 st. do suchego patyczka.
Przygotowujemy lemon curd. Jajko, żółtko oraz cukier mieszamy w metalowej miseczce, następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż cukier się rozpuści. Dodajemy masło i sok z cytryny, cały czas mieszamy. pozostawiamy na ogniu cały czas mieszając, aż mieszanina zgęstnieje. Po wystudzeniu dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Przekładamy do szprycy i dekorujemy babeczki. Smacznego!!!
Źródło:http://ciasteczkowapotworzyca.blox.pl/2014/03/Pszenno-razowe-muffinki-z-amarantusem-oraz-z.html