ßßß Cookit - przepis na JAGODOWE LOVE ( ZE SZCZYPTĄ ZEBRY )

JAGODOWE LOVE ( ZE SZCZYPTĄ ZEBRY )

nazwa

Wykonanie

Kisiłam te jagódki i kisiłam, aż szkoda mi się ich zrobiło...bo nie dość, że malutko ich nazbierałam ( tak gryzły komary), to je tak męczę i nie mam na nie pomysłu. Pomysł wpadł do głowy, ale nie do końca mnie zachwycił. Chciałam uzyskać bardziej kontrastowy efekt, a tu cóż bardziej pastelowe kolory kremu mi wyszły. Pocieszający jest fakt, że naprawdę były wyjątkowo dobre i wilgotne w środku, a zeberka fajnie się wkomponowała. Polecam!!!
Składniki na 12 szt.
1/5 kostka margaryny Kasia
2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mleka
1 łyżka ciemnego kakao
200 g orzechów laskowych w zalewie miodowej
Składniki na krem :
150 g śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
120 g jagód
Suche składniki mieszamy w jednej miseczce ( mąka, cukier, soda ). Do sypkiej mieszanki dodajemy rozpuszczoną margarynę oraz mleko, na końcu orzechy laskowe. Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej z nich dodajemy kakao. Mieszamy i wykładamy do papilotek umieszczonych w blaszce na muffiny, w systemie łyżka jasnej masy, łyżka ciemnej. Pieczemy przez 20 minut w temp. 180 st. C.
Po wystudzeniu przygotowujemy krem. Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Jagody miksujemy i przecieramy przez sitko, tak aby nie było skórek, dodajemy do kremu, tak żeby otrzymać dwa kolory ( jaśniejszy i ciemniejszy). Krem schładzamy przez 20 minut w lodówce, następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na babeczkach kwiatowe wzory. Smacznego!!!
P.S wersja dla wybrednych Potworków - bez orzechów ;)
Źródło:http://ciasteczkowapotworzyca.blox.pl/2013/08/JAGODOWE-LOVE-ZE-SZCZYPTA-ZEBRY.html